Asuminen muuttuu ekologisemmaksi

Caktia asumista luonnonkukat 19

Ekologinen elämäntapa ulottuu myös asumiseen. Yhä useampi on tiedostanut ympäristötekojen tärkeyden ja ottaa asumisessaan huomioon ekologiset näkökohdat. Asumisen ekologisuus lähtee pienistä valinnoista, joita jokainen voi toteuttaa arkipäivässään. Myös asuntoon pystyy tekemään muutoksia, jotka lisäävät asumisen ympäristöystävällisyyttä.

Asumismuodosta riippumatta on paljon pieniä keinoja kehittää asuntoa ekologisemmaksi. Vettä ja energiaa säästämällä sekä jätteiden lajittelusta huolehtimalla päästään jo pitkälle.

Vähemmän veden lorinaa

Veden säästämiseen voidaan vaikuttaa omilla käyttäytymismalleilla esimerkiksi peseytyessä ja tiskatessa, mutta vesihanan sulkeminen ei yksin riitä. Asunnosta kannattaa tarkistaa eniten vettä kuluttavien kodin mukavuuksien kunto. Vanhat kylpyhuoneen vesikalusteet käyttävät vuotaessaan vettä suuria määriä.

Keittiössä vettä kuluttaa eniten käsin tiskaus. Sijoitus nykyaikaiseen astianpesukoneeseen säästää sekä vettä että sähköä. Lämpimän käyttöveden turhaan juoksuttaminen vie valtavan määrän sekä vettä että sähköä. Täsmällisempi käyttötapa kannattaa opastaa koko perheelle, jolloin kulutusmäärät pienenevät merkittävästi.

Energiasyöpöt kuriin

Sähköä kuluttavat asunnoissa muun muassa huoneiston ja käyttöveden lämmitys, kodin sähkölaitteet sekä valaistus. Lämmitysmuotoja ollaan vaihdettu paljon myös kerrostaloissa maalämpöön. Ihmisiä kiinnostavat ennen kaikkea edulliset asumiskulut sekä ympäristönäkökulma. Kerrostaloasunnoissa energia-asioita voidaan viedä eteenpäin taloyhtiön hallituksessa. Lämmityksessä huoneiston lämpötilan alentaminen laskee sähkölaskua huomattavasti.

Kodin eniten kuluttavat sähkölaitteet kannattaa vaihtaa energiataloudellisiin versioihin. Jääkaappi, pakastin, pesukone ja astianpesukone kuluttavat paljon sähköä ikääntyessään. Nykypäivänä on noussut suureksi energiankuluttajaksi erilaiset kodin elektroniikkaan liittyvät laitteet kuten tietokoneet ja muu viihde-elektroniikka. Valmiustilassaankin ne kuluttavat jatkuvasti sähköä, joten niiden sijoittaminen katkaisimella varustetun pistorasian yhteyteen vaikuttaa sähkölaskua pienentävästi.

Joka jätteelle oma paikkansa

Jätteiden lajittelu on tullut tutuksi monissa talouksissa. Lajittelun avulla sekajäte vähenee ja kustannukset pienentyvät. Samalla toimitaan ympäristön kannalta oikealla tavalla. Monet taloyhtiöt ovat ottaneet huomioon jätteiden lajittelun järjestämällä tarvittavat keräysastiat eri jätelaaduille. Myös pientaloissa jätteiden lajittelun mahdollistaminen ja toimivien kierrätysastioiden organisointi tekevät jätehuollosta helpompaa. Näitä asioita osaavat jo asuntojen ostajatkin vaatia.

Viisi vinkkiä ekologisempaan asumiseen:

  1. Tarkista, mihin kodissasi kuluu energiaa. Keskity energiasyöppöjen kesytykseen.
  2. Vaihda vanhat vesikalusteet ja kodinkoneet nykyaikaisiin.
  3. Muuta vedenkäyttötottumuksiasi. Älä juoksuta vettä turhaan.
  4. Alenna huonelämpötilaa ja tuuleta tehokkaasti.
  5. Opettele jätteiden lajittelun jalo taito.

30.1.2017

Jaa sivu