Stailaajan vinkki Osa I - Kiertotalous-sisustamista, kierrätystä ja slow living-elämäntyyliä
Lifestyle blogi, Stailaajan vinkki
Kodin sisustamisen ei enää tänä päivänä tarvitse maksaa maltaita. Kertakäyttöisten ja uusina ostettujen sisustuselementtien sijaan voi kodin hankintoja tehdä kirpputoreilta tai huutokaupoissa. Vaihtoehtoisesti kotiaan voi myös piristää maalaamalla seiniä tai verhoilemalla jonkin huonekaluista uusiksi. Uusia tuulia sisustamiseen voi löytää myös rakentamalla itse asioita tai esimerkiksi penkomalla sukulaisten pölyttyneitä vinttikomeroita; näistä voi usein löytyä monenlaisia aarteita. Vanhoille tavaroille uuden “elämän” antaminen on nykyään sekä ympäristö- että sisustusteko.
Miten sitten voi kehittyä kirpputori-osaajaksi? Mitä asioita ylipäätään kannattaa etsiä second handina? Entä kuinka toteuttaa helppo ja nopea tyylipäivitys oman kodin sisustukseen? Mitä tarkoittaa slow living? Stailaajamme Antonia Blechingberg johdattaa nyt meidät näihin aiheisiin.
Nopeat syövät hitaat - näin kehityt kirpputorihankintojen mestariksi
Miten kirpputoreilta voi tehdä löytöjä? Entä kuinka kirppisharrastuksessa pääsee alkuun? Mitkä ovat kirpputorikierroksen tärkeimpiä muistettavia asioita? Entä minkälaisia “ansoja” kannattaa second hand-etsinnöissä varoa? Ensimmäinen ja paras vinkki on ottaa lähtökohdaksi kirpputorietsintöihin tämä: aloita realistisesta unelmasta. Mitä kotisi tarvitsee? Mitä sinä haluat? Etsitkö uutta huonekalua? Unelmoitko ihanasta retrohenkistä esineestä? Etsitkö design-klassikkoja vaiko ehkä kauniita posliini-astiastoja?
Mieti ensin tarkkaan mitä tyyliä, väriä ja materiaalia olet etsimässä. Kirjoita nämä asiat itsellesi ylös tai tallenna ne mieleesi. Voit myös halutessasi etsiä kuvainspiraatiota esimerkiksi Pinterestistä. Tämä etukäteen tehty työ tekee kirppiskierroksestasi mahdollisimman mukavan ja helpon, vähentäen myös samalla heräteostojen riskejä. Mitä sitten voi löytää kirpputoreilta, vintage-putiikeista tai huutokaupoista? No, oikeastaan aivan kaikkea maan ja taivaan väliltä.
Second handina voit löytää kaikkea huonekaluista taiteeseen ja keittiövälineistä, posliiniesineistä sekä tekstiileistä rustiikkisiin keramiikkalöytöihin. Kirpputoreilla käyminen on kuin nykyaikaista aarrejahtia: siinä voi kulua hetkinen, mutta pitkään haaveissa olleen asian löytyessä kirppiksen hyllyltä voi todellakin tuntea itsensä voittajaksi.
"Omia suosikkilöytöjäni ovat roosansävyinen liinakaappi Marketplacesta sekä 50-luvun lepotuoli, jonka olen verhoillut itse seeprakuvioidulla kankaalla. Käytetyn tavaran hienous piilee vanhassa sanonnassa; toisen ihmisen roska on toisen ihmisen aarre."
Yksi tärkeä vinkki kirpputorihankintojen tekemiseen on tämä: tarkista aina tuotteen alkuperäinen hinta ennen ostopäätöstä. Älä anna edullisen hinnan huijata itseäsi!
Mikäli et pidä kirpputorien hyllyrivien välissä luovimisesta, on myös netti mahtava paikka käytettyjen tavaroiden ostamiseen: istut vain mukavaan asentoon sohvalle ja olet valmis aloittamaan löytöjen tekemisen!
DIY eli Do it yourself
Piristä vanhoja huonekalujasi muodonmuutoksella
Päivittämällä vanhoja huonekalujasi tähän päivään – uusien hankintojen sijaan – teet hyvän teon niin pankkitilillesi kuin myös ympäristölle.
Voit esimerkiksi verhoilla huonekaluja uusilla, kauniilla kankailla tai päivittää keittiön ilmettä maalilla sekä uusilla vetimillä ja/tai kahvoilla.
Hio, lakkaa, vahaa ja öljyä puuhuonekalusi ja hyötykäytä vanhoja esineitä hauskoihin DIY- projekteihin.
Ekotekoja ja hidasta elämä
Buy less, buy better
Mikäli olet tekemässä uutena ostettuja hankintoja kotiisi, luo itsellesi tapa siitä, että tarkastat aina tavaroiden materiaalit, tuotantomenetelmät sekä alkuperän. Mieti myös mielessäsi tätä: tarvitsenko tätä oikeasti? Onko tämä hankinta ajaton ja itselleni merkityksellinen?
Mikäli haluat sisustaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti, valitse sisustustyyli jolla on mahdollisimman pitkä elinikä ja etsi kotiisi ekologisia materiaaleja.
"Laatua määrän sijaan"
Slow living merkitsee tiiviisti sanottuna elämän yksinkertaistamista: annetaan asioille aikaa ja vähennetään stressiä. Kodin tulisi olla paikka, jossa ladataan akkuja ja jonka turvassa on helppoa rauhoittua.
Vietämme suurimman osan elinajastamme useimmiten kotona – joten on luonnollista sijoittaa kodin viihtyvyyteen. Slow living-ajattelun lisääminen oman kodin sisustukseen on kätevä ja tehokas tapa luoda kotiinsa ajatonta ja kestävää tyyliä.
5 x vinkkiä tunnelmalliseen kodin sisustamiseen
Lopuksi vielä muutamia vinkkejä liittyen siihen, kuinka tuoda lisää rauhaa, turvallisuuden tunnetta sekä hyvää tunnelmaa omaan kotiinsa:
- Suosi luonnollisia materiaaleja ja kankaita kuten puuta, rottinkia, pellavaa ja puuvillaa. Suosi huonekaluja jotka ovat massatuotannon sijaan käsityöläisten ja/tai paikallisten yritysten tekemiä.
- Valitse kotiisi värejä, jotka miellyttävät sinua. Neutraalit värit luovat ympärilleen rauhaa ja turvallisuutta kun taas pirteät ja voimakkaat värit tuovat tilaan energiaa ja iloa.
- Kohota kotisi tunnelmaa luontoelementeillä. Viherkasvit sekä kukat tuovat tilaan rauhaa, vähentävät stressiä sekä parantavat huoneilmaa.
- Panosta valaistukseen. Mitä enemmän valonlähteitä, sitä paremmat mahdollisuudet vaihtaa ja muokata tunnelmaa kodissasi.
- Viimeisenä muttei vähäisimpänä vinkkinä: Anna sisustuksen hahmottelulle aikaa. Mikäli stressaat asiasta, tulet taatusti tekemään heräteostoksia ja joudut todennäköisesti pian sisustamaan kotiasi uudelleen. Rakenna sen sijaan kotisi tyyli hyödyntämällä kestäviä huonekaluja, ihastuttavia värejä sekä kauniita, merkityksellisiä arvoesineitä.
Toisin sanoen: kokoa kotiisi asioita ja esineitä, jotka saavat sinut voimaan hyvin.
Teksti: Antonia Blechingberg
Stailaus: Antonia Blechingberg & Annika Huurrekorpi
Kuvat: André Bottenstock
Käännös: Viola Nygren