SUKELLUS KEVÄISEEN PUUTARHAAN
Lifestyle blogi

Tänään on aika upottaa kädet multaan!
Olitpa nimittäin vannoutunut viherpeukalo taikka täysi aloittelija puutarha-asioissa, tästä jutusta löydät helposti omaksuttavaa puutarhatietoutta, josta innostua ja inspiroitua.
Kirkkonummelta kotoisin olevalla Leonna Aho-Ryhäsellä on Kasvun kokemus-niminen puutarha-alan yritys jonka tavoitteena on innostaa ihmisiä oppimaan kasvun kokemuksesta, oman tekemisen kautta. Leonna toimii tässä jutussa asiantuntijanamme, johdattaen meidät keväisiin puutarhatunnelmiin.

Mikäli et ole syntynyt multapussi kädessä ja kukkalapio kainalossa, ei hätää: Leonna muistaa itsekin sen, miltä tuntui aloittaa puutarhanhoidon saloihin tutustuminen. Hän sukelsi itse alan pariin tehdessään joitain vuosia sitten suunnanvaihdoksen urallaan: jättäessään aiemman työnsä ja aloittaessaan puutarha-alan opinnot. Tuo uramuutos kannatti sillä nyt harrastuksesta on tullut Leonnan päätoimityö sekä suuri intohimon kohde.

HURMAAVAT KUMPPANUUSKASVIT
Leonnan ensimmäinen vinkki viherpeukaloille sekä tällaisiksi haluaville on tutustua kumppanuuskasveihin. Kumppanuuskasvien nimi antaa osviittaa niiden tarkoituksesta: ne ovat kasveja, jotka sopivat toistensa kumppaneiksi. Kumppanuuskasvit parantavat toistensa satoisuutta, kukintaa, terveyttä sekä myöskin makua! Nämä kasvikaverit tukevat toisiaan paitsi maan alla mullassa (erilaisten ravintoaineiden kautta), myöskin esimerkiksi tarjoamalla tuulensuojaa kumppanilleen.
Kumppanuusviljelyn hyötyjä on lukuisia, mutta erityisen maininnan ansaitsee luonnon monimuotoisuuden lisääminen sekä tätä kautta pölyttäjien ja muiden hyönteisten elinvoiman parantaminen. Tämän lisäksi kumppanuuskasvien käyttö vähentää tuholaisten aiheuttamia vahinkoja eli toisin sanoen johtaa suoranaisesti nauttimasi sadon laatuun. Puutarhaliikkeiden lisäksi voit hankkia uusia kasveja myös alueesi mahdollisista taimien vaihtoringeistä.


Alla listaus muutamista kumppanuuskasveista:
- Tomaatti - yrtit - daalia
- Peruna - pavut - kehäkukka
- Salaatti - retiisi - krassi
- Sipuli - porkkana - ruiskaunokki
- Pinaatti - kaalit - samettikukka
- Valkosipuli - mansikka - ruusu
- Maissi - kesäkurpitsa - hajuherne
Bonusvinkki: jos olet jo edistyneempi puutarhuri, voit luoda trendikkään ranskalaisen keittiöpuutarhan Potagé-tunnelmaa viheralueellesi, luomalla kumppanuuskasviesi avulla kukkivan hyötypuutarhan. Leonna suosittelee GreenCaren pörriäisen kukkaseosta, joka kannattaa kylvää juuri nyt keväällä. Seos tarjoaa pölyttäjille ravintoa koko kesän ajaksi.”
Tässä välissä voisimme kurkistaa yhteen myynnissä olevaan kohteeseemme, jonka puutarha lumoaa heti ensi näkemältä. Pietarsaaressa sijaitseva upea Skatakiinteistö on varustettu ihanan aurinkoisella tontilla, viehättävällä talolla sekä rakkaudella hoidetulla, vehreällä puutarhalla.

HAJUHERNEET & ESIKASVATTAMISEN ABC
Kumppanuuskasvitietouden lisäksi Leonna jakaa meille nyt myös parhaat vinkkinsä hajuherneiden esikasvattamiseen liittyen.
Hajuherne on monien puutarhureiden suosikkeja, sillä se on kaunis lisä niin kimppuihin, ruukkuihin kuin kukkapenkkeihinkin. Kasvina se ei vaadi ylettömästi huolenpitoa, mutta kuitenkin kukkii ihanasti koko kesän, aina pitkälle syksyyn asti. Alta löydät Leonnan vinkit tämän ikisuosikin kasvattamiseen.
Step-by-step ohjeet hajuhernen esikasvatukseen:
1. Ota ruukku ja täytä siitä ⅔ osaa mullalla.
2. Pakkaa multa tiiviisti ruukun pohjalle, voit käyttää pakkaamisessa apuna toista ruukkua.
3. Ripottele pakastetut siemenet mullan pinnalle & lisää nimikyltti.
4 Lisää päälle 2-3 cm multaa. Kastele.
5. Laita koko komeus sopivan kokoiseen pakastepussiin.
6. Vie sisätiloihin aurinkoiseen paikkaan.
7. Ilmojen ollessa sopivat, kouli ulos istutuslaatikkoon avomaalle tai siirrä
lopulliseen ruukkuun. Lannoita noin neljän viikon ikäisenä.
Muista: Hajuherneiden kanssa ulkoilua pitää ikään kuin harjoitella, hieman kuin koiranpennun kanssa. Pienin askelin kohti hyvää lopputulosta!
Hajuherneiden esikasvatuksen opettelusta hyppäämme hetkeksi muihin tunnelmiin, sillä pääsemme tässä välissä käymään hurmaavassa 30-luvun talossa, Kirkkonummen Porkkalassa. Tämä myynnissä oleva 100m2 kokoinen kohteemme sijaitsee eteläisellä tontilla ja sen pihapiiri huokuu luonnon rauhoittavaa energiaa. Tämän kohteen äärellä voi todella rentoutua ja päästää puutarhaunelmat valloilleen!


PUUTARHASSA HOIDETAAN KASVIEN LISÄKSI OMAA MIELTÄ
Lopuksi vielä ote Leonnan verkkosivuilta:
“Mikään ei hoida mieltä hellemmin kuin multa kynsien alla.”
Ja näinhän se todella on: hoitaessamme kasveja – olivatpa ne sitten puutarhassa, takapihalla tai vaikkapa parvekkeen istutuslaatikossa – emme hoida pelkästään kasvavia taimia ja versoavia nuppuja, vaan myös itseämme, kehoamme ja mieltämme.
Siispä: kohti kevättä, puutarhahetkiä ja hyvää mieltä!
Teksti Viola Nygren
Kuvat Leonna Aho-Ryhänen, André Bottenstock ja Sofia Lönnqvist