Uutta rakennetaan vanhaa kunnioittaen
Turun keskustan painopiste on siirtymässä uuden matka- ja elämyskeskuksen myötä enemmän ratapihan ja linja-autoaseman suuntaan. Mielenkiintoinen alueelle rakentuva uudiskohde on Brahenkatu 17b, johon rakennetaan vanhaa miljöötä kunnioittaen moderni, 33 asunnon kerrostalo. Talon suunnittelussa on huomioitu haastava sijainti suojellun synagogan, linja-autoaseman ja mahdollisen matkakeskuksen välissä. Rakennuksen on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2018.
Brahenkadun kohde on erityisen kiinnostava sijaintinsa puolesta. Turussa rakennetaan tällä hetkellä paljon uutta, myös linja-autoaseman ja Logomon väliselle alueelle. Tulevaisuudessa keskustan painopiste siirtyy uuden Matkakeskuksen sekä mahdollisen elämyskeskuksen suuntaan. Brahenkatu 17b -rakennus on osa samaa kehitystä: kohteessa on erityisesti loistavat liikenneyhteydet.
Rakennettavan kerrostalon tieltä puretaan vuonna 1956 rakennettu seurakuntatalo. Tilalle tulee kuusikerroksinen asuinrakennus, jossa on 33 asuntoa, yhteistiloja ja autohalli. Uudisrakennuksen on suunnitellut turkulainen arkkitehtitoimisto Schauman Arkkitehdit ja rakentamisesta vastaa turkulainen Asuntomestarit Oy. Tontin omistaa Turun juutalainen seurakunta.
Julkisivu mukailee ympäristöä
Brahenkatu 17b -rakennuksen sisäänkäynti on 1. kerroksessa synagogan puoleisella pihalla. Ensimmäisessä kerroksessa on myös yhteistiloja, varastotiloja sekä 3 autopaikkaa. Maan alla on yhteiskäyttötiloja sekä 15 paikan lämmittämätön autohalli. Tontin leikki- ja oleskelupiha on tulossa ensimmäisen ja toisen kerroksen välitasolle, se on osittain katettu ja sinne on esteetön kulkuyhteys hissillä.
Rakennus haluttiin saada mahdollisimman hyvin sopivaksi ympäröivään kaupunkikuvaan. Rakennuksen julkisivu tulee olemaan vaaleaksi rapattu ja alaosa on harmaata kivilaattaa. Kaikissa asunnoissa on sisäänvedetty, lasitettu parveke ja isoimmissa asunnoissa on lisäksi sauna.
Yhtiö liitetään kaukolämpöverkkoon ja huoneistoihin tuodaan valokuitukaapeli sekä viilennysilmalämpöpumppu. Suunnittelussa on huomioitu myös Turkuun kaavaillun matkakeskuksen mahdollinen liittyminen yhtiön välittömään läheisyyteen, minkä vuoksi linja-autoaseman suuntaan rakennetaan umpipääty. Talon julkisivut tulevat mukailemaan ympäristöä ja sulautumaan arkkitehtuurisesti ja historiallisesti merkittävään asuinkortteliin.
Synagoga osana kaupunkikuvaa jo 100 vuotta
Uuden talon suunnittelussa on huomioitu, että Museovirasto on luokitellut naapurissa sijaitsevan synagogan kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi rakennukseksi.
Synagoga-rakennus valmistui vuonna 1912 Turun kaupungin lahjoittamalle tontille ja rakennuksen suunnitteli kaupunginarkkitehti Eskil Hindersson. Rakentaminen oli iso ponnistus seurakunnalle, jonka jäsenistä suuri osa oli köyhiä kauppiaita. Tärkeä osa rakentamisen onnistumista olivat lahjoittajat, kuten tehtailija Fredrik von Rettig. Synagoga on vieläkin hieno, jugendtyylinen rakennus, jonka ulkoasu ei ole muuttunut paljonkaan sadassa vuodessa.
Synagogan viereen rakennettiin vuonna 1956 seurakuntatalo, jossa kokoontuivat seurakunnan eri yhdistykset ja harrastusseurat. Tyhjillään kesästä 2016 lähtien ollut seurakuntatalo puretaan uudisrakennuksen tieltä.
Tutustu kohteeseen havainnekuvien avulla
Haluamme tarjota ostajille mahdollisimman paljon tietoa, kun talo on vielä rakennusvaiheessa. Kaikista huoneistoista on tehty yksityiskohtaiset ja laadukkaat havainnekuvat, jotta kohteesta syntyy realistinen käsitys jo paljon ennen rakennuksen valmistumista.
Myynnissä olevat asunnot, Brahenkatu 17b:
- 2H+KT, 37,5 m2 – 4 KPL (kerrokset 3.-6.)
- 2H+KT, 39 m2 – 3 KPL (kerrokset 4.-6.)
- 2H+KT+S, 41 m2 – 5 KPL (kerrokset 2.-6.)
- 2H+KT+S, 54 m2 – 5 KPL (kerrokset 2.-6.)
- 3H+KT+S, 63 m2 – 5 KPL (kerrokset 2.-6.)
- 3H+KT+S, 64,5 m2 – 4 KPL (kerrokset 3.-6.)
- 3H+KT+S, 67,5 m2 – 1 KPL (kerros 2.)
Terveisin,
Jenni Ali-Keskikylä
Kiinteistönvälittäjä, LKV, Aktia Kiinteistönvälitys
puh. 044 2009 723