Cirkulär inredning, återbruk och slow living
Lifestyle blogg, Stylisten tipsar
Att inreda i hemmet år 2022 behöver inte vara kostsamt, dåligt ur miljösynpunkt eller komplicerat. Istället för att köpa slit och släng eller nytt går det lika bra att fynda på loppis och auktion. Du kan piffa upp ditt hem genom att måla eller klä om en möbel. Du kan rota i släktingar och bekantas nergömda (och glömda) gömmor eller bygga eget från scratch. Att ge nytt liv åt något gammalt känns helt rätt.
Men hur blir man mästare på att fynda på loppis? Och vad går att fynda second hand? Hur gör man en quick-fix i sitt hem? Och vad menas med slow living? Vår stylist, Antonia Blechingberg, tar reda på.
Skynda fynda
Hur fyndar man på loppis? Och hur kommer man igång? Vad är A och O att tänka på innan man drar iväg ut på loppis runda? Och vilka loppisfällor skall man undvika?
Mitt första och bästa tips är utgå ifrån en realistisk dröm. Vad är det ditt hem behöver? Och vad är det du vill ha? Är du ute efter en ny möbel? Eller drömmer du om att fynda en pryl i härlig retroanda? Letar du desigklassiker? Eller suktar du efter en ny porslin servis?
Fundera på vilken stil, vilken färg och vilka material du är ute efter. Skriv ner, spara bilder och inspiration via Pinterest eller bygg upp en mental lista i huvudet med saker du vill hitta. Allt för att göra din loppisrunda så smidig som möjligt men även för att minska onödiga spontaninköp.
Vad går att fynda på loppisar, i vintagebutiker och på auktioner? Jo, allt mellan himmel och jord.
Allt från möbler och konst till köksprylar och rustik keramik. Textilier, handblåst glas till vaser och porslin. Att leta efter saker på loppis är lite som att gå på skattjakt. Det kan ta sin lilla tid att hitta rätt, men när man väl står där med sitt efterlängtade fynd känner man sig som en vinnare.
”Mina egna favorit fynd är ett linneskåp i rosa som jag fyndade förmånligt på marketplace och en 50-tals fåtölj som klätts om i ett coolt zebratyg”
Det fina med begagnat är att den enas onödiga pryl kan vara någon annans skatt.
Ett sista tips är att alltid dubbelkolla skicket innan du slår till! Det är lätt att låta sig luras av det billiga priset.
Och för dig som ogillar trängsel bland hyllor och smala butikskorridorer går det lika bra att fynda begagnat på nätet. Det är bara att slå sig ner i soffan och börja leta.
DIY / Do it yourself
Pigga upp dina möbler med en makeover.
Styla om dina gamla möbler och skapa nytt av det gamla. Genom att uppdatera existerande möbler, istället för att köpa nytt, gör du en god gärning för både plånbok och miljön.
Förnya dina möbler genom att klä om i ett nytt, häftigt tyg. Uppdatera kökslukorna med hjälp av målarfärg och nya dörrknoppar eller handtag. Slipa, lacka, vaxa och olja möbler i trä och uppdatera gamla prylar i spännande DIY-projekt.
Miljötänk och slow living
Buy less, buy better
När du köper nytt, gör det till en vana att kolla upp material, tillverkningssätt och ursprung. Med rätt inställning i köpfundering kommer du redan halvvägs i miljötänk.
Fundera två gånger innan du slår till. ”Behöver jag verkligen det här?” Känns det tidlöst och rätt? Välj inredning med lång livslängd och välj ekologiska material när du vill handla så miljövänligt som möjligt.
”Tänk kvalitét innan kvantitet”
Slow living handlar kortfattat om det enkla i livet. Att inte stressa sig fram och att låta saker ta sin tid.
Hemmet skall vara en plats där man skall kunna varva ner och ladda batterierna. Största delen av vår tid spenderas hemma så att investera i hemmet känns helt rätt.
Att applicera slow living konceptet på sin inredning är ett effektivt sätt att skapa ett tidlöst och mer hållbart hem.
Här kommer slutligen några enkla tips för att uppnå lugn, trygghet och bra stämning i hemmet.
-Föredra naturliga material och tyger som trä, rotting, linne och bomull. Prioritera möbler som skapats av hantverkare och lokala företag, istället för massproducerat
-Tänk på färgsättningen och använd färger som tilltalar dig. Neutrala färger hämtar med sig lugn och trygghet medan glada färger bidrar med energi och glädje.
-Förgyll ditt hem med inslag från naturen. Gröna växter och blommor bidrar till minskad stress, renar luften och skapar energi.
-Satsa på belysningen i ditt hem. Ju fler ljuskällor du har hemma, desto större möjlighet har du att ändra funktion och stämning i ditt hem.
-Och sist men inte minst; låt inredandet av ditt hem ta tid. Att stressa fram inredningen med onödgiga impulsköp och snabba beslut bidrar bara till ett ständig behov av att ändra och inreda om.
Bygg istället upp ditt hem med hållbara möbler, härliga färger och vackra och. betydelsefulla prylar som får dig att må bra.
Text: Antonia Blechingberg
Styling: Antonia Blechingberg & Annika Huurrekorpi
Foto: Andre Bottenstock