Potted Garden
Lifestyle blogg
Krukväxter som förgyller både gård och balkong
Behöver din balkong piggas upp och få nytt liv med lite färg? En krukträdgård är lättskött och erbjuder en enkel uppiffning till uteplatsen oberoende om du bor i en höghuslägenhet med en inglasad balkong, egnahemshus med stor solig trädgård eller med en stenig gårdsplan eller en mindre terrass.
Trenden “Potted garden” är redan sedan en tid världskänd och inte förgäves! Genom att plantera blommor i krukor och kärl får man på ett enkelt sätt tirivsamhet på uteplanen utan att behöva besvära sig alltför mycket och det är perfekt för den som inte är begåvad med gröna fingrar. Man behöver alltså inte så blommorna från frö utan kan göra det lätt för sig och införskaffa färdiga växter.
Vad i all världen är ”Potted Garden”? – Krukträdgårdens ABC
I synnerhet när man bor I städer kan möjlighet för trädgårdshobbyer vara begränsade men var inte orolig, det finns otalgia alternativ till att få leka i mullen ändå. En krukträdggård passar såväl till trädgården som balkongen men även inomhus vid soligt fönster. För att få ett mer levande intryck passar detta sätt också till att odla grönsaker och örter I olika storleks krukor.
Vad behövs för att bygga upp en krukträdgård?
Det här är simpelt, det enda som behövs är krukor i olika storlekar, krukgrus och mull. Naturligtvis växterna du tänkt plantera också förstås, blommor, grönsaker örter osv. Förutom sommarblommor kan man ha små frukträd, olivträd eller vindruvsrankor. Man kan även plantera olika slags perenner, ormbunkar, lökväxter, örter och perenner. Kombinera olika växter och kom ihåg att plantera dem i tillräkligt stora krukor så de får rum att växa och frodas under sommarsäsongen. Märkväl att en för stor kruka till en liten växt ändå inte ser bra ut.
Det fina med en potted garden är att du kan flytta och fixa på din krukträdgård hur mycket som helst utan att måsta ändra på allt. Dessutom kan man möblera om i sin krukträdgård så ofta man vill.
Välj dina växter enligt ljus och väderförhållanden
När du planerar din krukträdgår är det viktigt att fundera på vilka växter som passar på platsen i fråga, en del kräver mer soljus och en del trivs i skuggan.
Är din uteplats eller balkong placerad mot söder och har gassande sol dagen lång kan det vara skäl att välja växter som lämpar sig för sådant klimat, dvs växter som trivs bra i hettan.
För en skuggig uteplats eller plats riktad mot norr finns det särskilda växter som passar bäst för det väderstrecket och passar bäst i svalare och skuggigare miljöer.
Växter som är soldyrkare är t.ex. silvergirland, tuppkam, lavendel, margerit, nejlika, petunia, narcisstobak, sammetsblomma, stjärnblomma, femtunga, verbena och pelargon.
För en skuggig plats passer däremot flitiglisa, snöflinga, rabatteternell, begonia, kvastmålla, viol, verbena, kvastmålla, bladkål, bloddroppe, plättar i luften, murgröna och hängbegonia.
Checklista för krukplanteraren
För den som tänker plantera i krukor lönar det sig att kombinera olika sorters växter och växter som är olika höga, växternas mångfaldighet gör slutresultatet vackrare och mer extravagant.
När du bestämt dig vilka växter och blommor du har tänkt använda dig av är det dags att kavla upp ärmarna och ta spaden i vacker hand.
Här är en lista på vad som lönar sig att tänka på när du gör din krukrabatt:
- Välj en kruka som har ett hål i bottnet så att överlopps vatten kan rinna utu r krukan, annars drunknar växten.
- Fundera att blommängden passar i krukan, så inte krukan är för stor.
- Börja med att sätta krukgrus i bottnet av krukan och häll på redigt med mull.
- Plantera växten
- Vattna planteringen med rikligt med vatten
- Kom ihåg att vattna regelbundet även senare! Mullen i krukan får torka lite men den får inte bli kruttorr.
- Var noggrann med näringen; kom ihåg att gödsla växterna med näring som är passande för just den växten.
- Plocka bort torkade och döda blommor regerlbundet, då orkar växten blomma ännu mer.
När planteringen är klar är det dags att sätta krukorna på plats. Här är det bra att hålla i minne att de ser bättre ut att ha dem i en grupp för att till känslan av en grön oas istället för en kruka lite här och var. På balkongen kan man försöka bygga upp olika höjder genom att sätta upp amplar och använda hyllor eller lådor för att höja krukorna i olika nivåer.
Vi hoppas att vi kunde inspirera er via den här bloggposten.
Vi önskar er en härlig och blomstrande Juli med rofyllda stunder på balkongen eller gården.
Text Viola Nygren
Bilder: André Bottenstock
Partner: Kirkkonummen Kukka