Stylisten tipsar - Nytt år med ordning & reda

Lifestyle blogg, Stylisten tipsar

Image 6487327

Har ni fått överdos av julmat, glittriga dekorationer och högtids festligheter? Är ni redo att starta det nya året med nya tag, puts blanka ytor och ett skinande rent hem? I detta inlägg kommer vår stylist, Antonia Blechingberg, agera städ- och organiseringsexpert och komma med tips, metoder och ekologiska val inom ämnet; rensa, ordning och reda.

Så hur kommer man enklast igång med städningen? Vad betyder fuskstädning och vilka produkter hemifrån kan plötsligt bli en mirakelprodukt för ditt hem? Här kommer en drös med smarta tips och hjälpande råd inför kommande städdagar.

Nyårslöften är till för att hålla, så varför inte göra ett enda i år? Att förvandla sin inre slarvmaja till ett städproffs!

A, B, C inom städning

Kan ett städat hem göra oss lyckligare? Javisst! Enligt en forskning ser man tydlig koppling mellan ett städat hem och positiva känslor såsom lugn, välmående och trygghet. Ett stökigt hem däremot kommer med negativa effekter så som ökad stress, sämre sömn, koncentrationsproblem och ökad ångest.

Många förknippar städning med något jobbigt, tidskrävande och som något man helst skjuter fram på. Det finns inget nedskrivet recept på hur en lyckad städningen skall gå till men det finns absolut några enkla saker man kan lägga bakom örat som kommer göra städningen lite smidigare.

Städ tips och tricks

Hur vanligt är det inte att tappa fokus när man städar? Att bli distraherad av minsta lilla och att känna att städningen tar onödigt lång tid. Med dessa städ-hacks kommer du igång på rätt sätt och förenklar hela processen.

Ett rum i taget. Städa ett rum i taget och se till att slutföra rummet innan du förflyttar dig till nästa. När ett rum blir klart blir det som en frizon att lägga bakom sig. Att storstäda ett större hem där varje rum är upp och nervänt motiverar inte dig att bli klar, tvärtom, sätter snabbt käppar i hjulen.

Checklista. Bästa tipset för att hålla koll på det du fortfarande bör göra och det du redan fått gjort. Finns det dessutom något härligare än att checka av en punkt på sin to-do lista?

Exempel på en köks-checklista: Rengöra ugn och spis, skrubba kylskåpet, frosta av frysen, rengöra mikron, torka av köksluckor, skåp och ytor, rengör diskhon och organisera skåp och skafferi.

Och kom ihåg, ett städprojekt behöver inte alltid innebära storstädning på 8 timmar. Ibland är allt som krävs en sk. fuskstädning.

Fuskstädning, dvs. snabbspolad storstädning på ca 30 minuter. Vill du snabbt komma in i rätt weekend-mood eller väntar du spontanbesök? Då är det fuskstädning som gäller! Att fuskstäda innebär snabba resultat utan alltför stor ansträngning. Dammsug golv, vädra med korsdrag, samla ihop bråte som ligger omkring, röj undan i köket, bädda sängen, ställ i ordning hallen (hemmets första intryck), tänd doftljus, se till att badrummet är fritt från damm och smuts, torka av ytor och ställ fram vackra snittblommor på bordet och du är klar!

Ut med det gamla och in med det nya!

Ordning och reda utgör grundstommen för ett hem i harmoni. Ofta har vi framme allt för många saker som gör att hemmet upplevs stökigt. Ett överflöd av saker i vårt hem bidrar till oro, stress och negativ energi.

Grundregler inom rensning. Tänk så minimalistiskt som möjligt, ju färre onödiga prylar desto mindre stök. Lär dig att skänka vidare och låt bli att hamstra. Att rensa kan vara riktigt ångestframkallande, men har du inte använt en sak eller ett plagg på länge kommer du troligtvis inte använda det framöver heller. Vid val och kval skall du tänka ”om den här prylen eller det här plagget hade funnits i butik idag, hade jag köpt den?” Om svaret blir ja, behåll, och om svaret blir nej så vet du att det är dags att skänka vidare.

Lägg dessa fyra kategorier på minnet när det blir dags att rensa. Spara, Sälja, Skänka eller Slänga. Lägg samtliga saker som du rensar i olika högar beroende på var du vill att de ska ta vägen. Föredra alltid att sälja och skänka innan du slänger. Mycket som du själv inte vill ha kan komma till användning hos någon annan. Idag finns det mängder av sajter, platser och organisationer du kan sälja via eller skänka till.

Och för den som tycker att det känns komplicerat och tidskrävande att sälja möbler kan ta hjälp av Mjuk, en smidig och miljövänlig secondhand sajt som finns där för dig när du vill sälja vidare. Mjuk hämtar upp dina möbler från ditt hem, sköter all transport, rengör och fotograferar, lagrar och sköter själva säljprocessen. Det är bara för dig att luta tillbaka och slappna av så sköter Mjuk resten.

Bild, Mjuk. Som vår kund får du rabatt på upphämtnings kostnaderna, när du säljer via Mjuk!

Hållbar städning och ekoval.

Att försöka städa så miljösmart som möjligt är en självklarhet för mig, därför har jag samlat ihop smarta och miljövänliga städtips som du gärna får inspireras av. Med enkla medel får du igång städningen både miljövänligt och effektivt, hur bra?

Ett organiserat städförråd med bra städprodukter är A och O när det kommer till att hitta motivation inför ett kommande städpass. Kom dock ihåg att ta väl hand om dina städredskap och se till att reparera och tvätta dem enligt behov, precis som med andra ägodelar, så håller dom längre.

Hitta dina egna favoritprodukter och välj miljövänliga produkter utan skadliga kemikalier och plaster. Skonsammare för både miljön och ditt hem.

Rengör hemmet med gott samvete! Ett av mina egna puts och diskfavoriter kommer från Dear Waste. Vem gillar inte när produkter är snygga att titta på, bra på sin uppgift och dessutom snälla för miljön? Dear Waste är ett finskt varumärke som tillverkar biologiskt nedbrytbara, ekologiska och veganska städprodukter med hjälp av fruktrester. Så ifall du känner att du vill vara med och bidra till gott ändamål är Dear Waste städsortiment något för dig.

Busenkla husmorsknep att lägga på minnet;

Vi har alla våra genvägar för att göra saker och ting enklare och smidigare. (och gärna också billigare!) Med dessa råvaror och husmorsknep kan du lätt skapa magi i ditt hem.

Citron. 

Har du några citroner över? Citroner är inte bara gott att ha i matlagning (och i dryck!) de är även perfekta att ha till hands när du skall göra rent. Frukten passar perfekt till städning eftersom den neutraliserar, rengör och bleknar.

Med hjälp av citron kan du:
Rengöra ytor.

En citronhalva är lätt och bra att använda när man skall rengöra handfat, kakel och badkar.

Rengöra diskmaskin. 

Istället för att slänga urpressade citronhalvor i soporna så kan du lägga dem in i diskmaskinen istället, med eller utan disk i. Som resultat får du en skinande maskin och en härlig fräsch doft av citron på det.

Rengöra mikron.

Ställ in en skål med vatten, pressad citron och en skvätt ättika i mikron och kör på maxeffekt i någon minut. Det heta vattnet förångas och löser upp all smuts, sedan är det bara att torka av det upplösta smutsen med en trasa.

Neutralisera lukt

Ifall ditt kylskåp luktar illa så går det att fixa med hjälp av citron. Skiva en citron, lägg skivorna på ett fat och in i kylen, efter en dag eller två har du ett fräscht och luktfritt kylskåp igen.

Sockerbitar:

Med hjälp av sockerbitar kan du lätt bli av med fastbrända fläckar under stekpanna, kastrull och ugnsplåtar. Hur? Fukta en sockerbit och gnugga bort smutsen, skölj och upprepa. Därefter är det bara att torka av och njuta av ett fläckfritt resultat.

Bikarbonat (soda)

Använd bikarbonat när du skall rensa avlopp, städa badrum och bli av med lukt. Bikarbonat funkar bättre än många andra starka kemikalier. Testa först med en mindre mängd om du är osäker och öka hellre än tvärtom. Med bikarbonat kan du;

Rengöra diskhon

Blöt ner diskhon med varmt vatten, pudra på bikarbonat och låt verka i några min, skrubba med disksvamp, skölj och skrubba lite mer tills det börjat glänsa.

Tvätta vitt:

Hur bekant låter det med vita kläder som blivit grådaskiga och livlösa? Med bikarbonat kan du göra din tvätt till vit och fräsch igen. Det enda du behöver göra är att tillsätta 1 dl bikarbonat i ditt tvättmedel och voilá, klart, rent och som nytt igen.

Putsa ytor i badrum:

Undvik starka medel i badrummet och använd dig av bikarbonat istället när du tvättar badrum och toalett. Häll 1 dl bikarbonat i en hink med varmt vatten, gnugga, skölj och torka sedan av ytorna.

Ättika:

Ättika, som ett städmedel med superkraft och något som lönar sig att ha i sitt skafferi. Ättika är mästare på att tar bort allt från kalkavlagringar till mögel och starka lukter.

Fönstertvätt:

Att putsa fönster med ättika är ett gammalt husmorsknep som verkligen fungerar. Det är bara att tillsätta en skvätt ättika i sin vattenhink. Ättikan ser till att ingrodd smuts löses upp och att dina fönster blir skinande rena. Torka helst av med mikrofiberduk för att slippa ränder.

Miljövänligt sköljmedel:

Blanda ditt egna sköljmedel. Ättikan tar bort lukter från såväl kläder som tvättmaskinen, gör kläderna mjuka och tar bort elektricitet. Den tar också bort eventuella tvättmedelsrester från kläderna. Och till skillnad från de flesta sköljmedel förstör den varken natur eller maskin och är samtidigt helt ekologisk. Alla ingredienser du behöver för ditt hemgjorda sköljmedel är 2 dl ättikssprit och 3 dl vatten.

Förvara smart!

Springer du ständigt runt och panik-letar? Ramlar hela ditt städsortiment ut ur städskrubben och har du allt för många saker i ditt hem som saknar sin egna plats? Med en strukturerad och välplanerad förvaringslösning håller du enklare ordning och reda i hemmet.

En smart förvaringslösning är en investering, både för välmåendet och för hemmet.

Styling Living 24

Smarta lösningar som underlättar förvaringen i hemmet

  • Se till att utnyttja dina förvaringsmöjligheter till max. Maximera din förvaring genom att utnyttja allt utrymme mellan golv till tak, samt vägg till vägg.

  • Investera i snygga förvaringskorgar och lådor så blir det enkelt att organisera och smidigt när man skall röja undan.

  • Organisera efter användning! Placera dina favorit kläder, skor, kökskärl etc. längst fram i skåpen och hyllorna så de blir lättillgängliga att ta fram.

  • Säsongsorganisera vinterkläder, sommarkläder, högtidsprylar osv. Vinterkläder som tar plats i skåpen under sommaren resulterar bara i onödig stress. Utnyttja källar och vindsutrymmen och garage som säsongs-förvaringsställen.

  • Markera och namnge varje låda så slipper du leta varje gång när du skall ha någonting och på så sätt sparar du även tid. Markera efter t.ex, familjemedlem, säsong eller användningsområde.

  • Sortera och förvara alltid efter användningsområden. Städgrejer på ett ställe, hud och sminkprodukter i egna fack och hyllor, kastruller och stekpannor i ett skåp osv. Det underlättar dig enormt mycket att veta exakt var dina grejer finns när det blir dags att komma till användning.

Så lyckas du med öppen förvaring. Öppna hyllor i köket känns trendigt och modernt men hur praktiskt är det i verkligheten? 

Öppen förvaring i köket kan vara riktigt snyggt och ge köket sin alldeles egna karaktär. En stor fördel med öppna hyllor är att du ser var saker och ting står och att allt blir enkelt att nå. Men det handlar om att noggrant välja ut vad som skall få stå framme och att försöka hålla sig till relativt neutrala färger (föremål i allt för skrälliga färger kan lätt ge köket ett stökigt intryck) Det är snyggast ifall sakerna på hyllorna passar in i kökets övriga inredning. Vattenglas eller småskålar som används dagligen är bra kandidater att stå framme.

Kom ihåg att kombinera öppna hyllplan med sluten förvaring för att kunna gömma undan det du inte använder lika ofta och för att slippa allt för många omgångar med dammvippan!

Och på tal om damm, här kommer ett sista städtrick att fästa på minnet innan det är dags att runda av detta inlägg. Visste du att sköljmedel kan användas till att motverka damm på ytor? Nästa gång du ska damma av lister, fönsterbrädor, hyllplan och bord - häll i en skvätt sköljmedel i vattnet och torka av med fibertrasa så kommer dammet hålla sig borta en längre tid!

Med dessa ovannämnda tips hoppas jag att ditt städsug blivit lite större än innan.  Nu är det dags att rensa ut, tvätta rent och skapa harmoni i hemmet inför våren. Lycka till! 


Text Antonia Blechingberg

Bilder: Andre Bottenstock, Mjuk

Styling: Antonia Blechingberg & Annika Huurrekorpi

Partners: Mjuk & Dear Waste

Antonia Blechingberg

Antonia Blechingberg

8 jan. 2023

Dela sidan